Videoclip Paranoia City

Ladrah is een progressieve metal band, die in het begin van 2020 bezig was met het afronden van zijn eerste album.

Om het album de gewenste aandacht te geven, heeft de band ons benaderd om een animatie te laten maken voor één van hun nummers. In overleg met de band is toen gekozen voor het nummer “Paranoia City”dat, in het kort, gaat over iemand die zich alleen en buitengesloten voelt en langzaam richting de dood loopt. Dit project breidde zich daarmee wel uit tot een groot project aangezien de duur van het nummer zes minuten is.
Dit was een hele uitdaging zeker omdat het maar door één iemand geanimeerd werd.

Opdrachtgever

Ladrah

Wat we hebben opgeleverd

Zoals in de bovenstaande tekst al gelezen kon worden gaat dit nummer over dood waar het hoofdpersonage langzaam naar toe loopt. Qua stijl moest het daarom somber zijn en is er voor gekozen om de scenes in grijze tinten en donker bruin op te maken. Voor de karakters echter zijn er wel meer kleuren gebruikt om ze er meer uit te laten springen.

Proberen het klein te houden

Een animatieproject kleinschalig houden. Zeker in het begin, waar de ideeën nog alle kanten opgaan. Daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met de wensen van de klant en deze kan niet altijd kan inschatten hoeveel werk het project is. De uitdaging in dit project lag hem dus vooral in het opstellen van de grenzen, waarbij de wensen van de klant toch zo goed mogelijk werden gerealiseerd.

Wat dit project zo groot maakte waren scènes, de stijl waarvoor is gekozen en de mate van karakteranimatie. In de conceptfase van dit project is er dus gekeken naar het slim opzetten van het project. Het hergebruiken van de scènes en verschillende elementen binnen een scène was een uitkomst om het project behapbaar te maken. Ook op het gebied van karakteranimatie is er veel werk hergebruikt of is er gebruik gemaakt van een eindeloze herhaling.

Het beperken van het aantal scenes brengt wel weer een uitdaging mee op het gebied van camera werk. Om de animatie meer dynamiek te geven is ervoor gekozen om de scene niet steeds vanuit hetzelfde standpunt te laten zien. Hierdoor zou de animatie langdradig worden en daarmee minder interessant. Door het in- en uitzoomen is geprobeerd om de scenes interessanter te houden.

Verandering van stijl

Bij de briefing van de opdracht zijn een tweetal voorbeelden gestuurd van videoclips van andere progressive metal bands. Deze twee videoclips werden als inspiratie gebruikt, maar de valkuil is dat de video qua stijl te veel gaat lijken op de voorbeelden. Alleen waren deze stijlen niet geschikt voor dit project. Dus na het eerste styleboard dat gebaseerd was op de voorbeelden uit de briefing, is er uiteindelijk gekozen om meer kleur en detail aan te brengen. De nieuwe stijl zorgde er wel voor dat in plaats van dat alles zwart zou zijn, er meer detail moest komen in de gemaakte elementen. In andere woorden; er is bewust voor deze stijl gekozen, ondanks dat het project daardoor een stuk groter zou worden.

(Eerste styleboard)

Credits

Opdrachtgever

Ladrah

Gemaakt door

Jeroen Dral