Bakker Nixvan HKU project

Bakker Nixvan is een korte animatie over de moeilijkheden van een klunzige bakker die door zijn ongeduld en luiheid zijn werk niet helemaal goed uitvoert. 

Tijdens Johans opleiding kreeg hij, met zijn team, de opdracht om een leuke en grappige animatie te maken waarvoor ze een aantal maanden de tijd hadden.
Het basisidee kwam al snel tot stand en het ging over een klunzige bakker die een taart moet bezorgen, maar uiteraard gaat er van alles mis.

Al snel kwam het team erachter dat ook een simpel verhaal veel vragen kan oproepen. Zo moesten ze aardig wat werk verrichten om tot onderstaand resultaat te komen.

Gemaakt voor

Hogeschool Kunsten Utrecht

Wat Johan en zijn team heeft opgeleverd

Alles van tevoren bedenken en uitwerken

Binnen het team waarin Johan functioneerde wist iedereen van elkaar wat hun specialiteiten waren en wat ze aan elkaar hadden. Hierdoor konden de rollen goed verdeeld worden en op het moment dat het nodig was, sprongen verschillende teamleden bij om elkander te helpen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de productie soepel verliep en het project op tijd is afgerond.

Echter was dat niet het enige wat heeft geholpen aan het behalen van de deadline. Voordat de productie van start kon gaan, heeft het team voor alles schets- en conceptplaten gemaakt.
Hierdoor hoefden ze tijdens de productie niet na te denken over hoe de elementen eruit moesten komen te zien. Ook heeft het invloed op de snelheid van het doorvoeren van aanpassingen of het maken van correcties. 

Met behulp van een strakke planning en een goede conceptfase heeft het team de animatie zonder uitloop af kunnen krijgen. De conceptfase in grotere animatieprojecten, zoals deze, is erg belangrijk en zal beslissend zijn hoe de rest van het proces zal verlopen. Als iedereen in het begin al een goed beeld heeft van hoe de animatie gaat worden, kan iedereen aan de slag zonder dat er verwarringen zijn tijdens de productie.

Het verhaal vormgeven

Hoewel de productie in het geheel goed ging, was het verhaal een grote uitdaging. Zelfs een simpel concept als Bakker Nixvan kan grote vragen oproepen bij de kijker. “Waarom doet de bakker dit niet?” “Waarom gebeurt er dat?” “Hoe kan het dat…?” Om veel van deze vragen te beantwoorden, moest het team vaak naar de schrijftafel. Het beantwoorden van vragen resulteert al snel in extra animatiewerk om alles uit te leggen. Het is de kunst om dat te voorkomen. Het maken van een storyboard en hierin blijven knippen en schuiven van de shots zorgde ervoor dat het verhaal uiteindelijk goed vormgegeven kon worden.

Credits

Gemaakt voor

Hogeschool Kunsten Utrecht

Johan ten Woude

Creative Director
Movingstoryboard
Omgeving modelling
Animatie
Geluid

Johan ten Woude

Omgeving modelling
Karakter rigging
Karakter animatie
Animatie
Simulaties & effecten